Program 20.- 30. juli 2016
20. juli: Ankomst Sørfinnset i Gildeskål
21. juli: Forberedelser til toktet Undersøkelser av kystkulturen22. juli: Arbeid på jordkjelleren på Gjelset
23. juli: Vi kaster loss med MS Solglimt!
23.-24. juli: Fauna, flora og fiskeoppdrett: Sørfinnset-Inndyr-Langholmen-Sandhornøya
Skipper John Breivik på MS Solglimt henter oss i Sørfjorden. Første stopp Inndyr og besøk på GIFAS - Gildeskål Forskningsstasjon. Innføring i lakseoppdrett og forskning på rognkjeks med marinbiolog Pat Reynolds på Kunnskapssenteret på Øya. Besøk på lokaliteteter med laksemerder utenfor Langholmen. Omvisning og informasjon med Lisa Mari Fredriksen og FOU-leder Ronald Jørgensen.
Til Horsdal, Sandhornøya. Bestigning av nakken på Sandhornet. Utsikt over Salten og Helgeland. Overnatting på Hustad. Laksemiddag.
24.-25. juli: Nykommer og krigsminner: Sandhornøya-Sørfinnset-Nord-Arnøy
Tilbake til Sørfinnset. Flagging og hornsignal for Axel. Navnefest og thai-norsk middag for sønnen til Yayar og Kenneth Norum på Ungdomshuset.
Tur til det tyske kystfortet i Festung Bodø, Nord-Arnøy. En smak på det sosiale livet på Arnøy Brygge med fisketurisme og folk på gullbryllupsfest. Overnatting på gården til Karen Holm-Johansen.
25.-26. juli: Gammel kystkultur og ny kulturnæring: Nord-Arnøy-Fleinvær
Kaffe og kaker i brygga på hos familien Berg på Tjønnøya, Fleinvær. Innføring i øygruppas historie, bosetting og næringsliv. Besøk i gammen som er bygget med kunnskap og inspirasjon fra Sørfinnset skole/ the nord lands gammebygging.Omvisning med arkitekt og byggeleder Andrew Devine på hyttekomplekset Fordypningsrommet Fleinvær under bygging i Sørværet. Her kan også kunstnere søke om opphold. Bad i saunaen som er bygget på den gamle lokalbåtkaia.
Atelierbesøk hos grafikeren Are Andreassen, en av de 30 bofaste i Fleinvær.
26. juli: Minner og arkeologisk bevissthet: Gildeskål kirkested-Femris-Leikvollen-Sørfugløy
Møte med arkeolog Petter Snekkestad, Nordlandsmuseet på kirkestedet og gravhaugene der.Også på flere av øyene er det gravhauger fra jernalderen. Hvordan levde jernaldermenneskene? Hva levde de av? Hvordan så de på livet?
På Femris ble vi tatt i mot av familien Thomassen på Sandnes med vafler og nyplukkede multer. De viste oss gravhauger og tufter. Petter Snekkestad tolker landskapet i forhold til fortidas administrative forordninger og begrunnet dette gjennom funn, siktlinjer og stedsnavn og hvordan sjøen var bindeledd mellom stedene. Havstrandjordsmonnet gir bra grobunn for orkidéer. På Femris fant vi bl.a. den sjeldne flueblomsten (Ophrys insectifera).
Strandhugg på Leikvollen. Ilandsetting fra Solglimt av båtbyggeren Kai Linde i hans nordlandsbåt, en restaurert firroring fra ca.1890. Stø og nausttuft. Hva slags leik kunne foregått her foran den alterlike bergveggen?
Fisking på meene mellom Femris og Fugløya. Med håp om kveite.
Overnatting til kai på Sørfugløy. Tur i bygda, på stranda og opp i Lunddalen. Gjennom Stavsundet og forbi Tingvoll tilbake til Sørfinnset.
27.-28. juli: Joike-workshop
Åpen joike-workshop med Niko Valkeapää på Ungdomshuset til UL Vårsol i Seivågen. Innføring i samisk musikktradisjon og leting etter egen stemmer. Joikene: Fimpa-Máhtte, Ivgorášša, Rievssat, Ribbeloddi og Niko Valkeapääs egen, Ráfi.28. juli: Gammedagen
Markering av årsdagen for gammen som ble bygget av Sørfinnset skole / the nord land har bygget ved Kjellingvatnet ved Oterstranda i 2005. Samisk mat, bål og vedlikehold av gammen. Framføring av joik fra workshop´en og av Niko Valkeapää.29. juli: Olsok- og sommerfest
Poster: Amy Franceschini
Støtte fra Nordland fylkeskommune, Gildeskål kommune, Sametinget, Samisk kunstnerråd.
No comments:
Post a Comment